Kerncentrales zijn verantwoordelijk voor ongeveer 13% van de wereldwijde elektriciteitsvoorziening.

Ondanks de internationale bezorgdheid over de veiligheid van de nucleaire energie-installaties, vooral sinds de Fukushima ramp, is de uitstoot van kooldioxide en broeikasgassen niveaus geproduceerd als gevolg van de productie van kernenergie zeer laag.

In feite is het gevolg van deze eigenschappen dat kernenergie is vergeleken met hernieuwbare energie en milieuvriendelijke middelen.

Kernreactoren produceren energie door het splitsen van de deeltjes van specifieke elementen in een proces dat bekend staat als kernsplitsing.

De energie die wordt gebruikt als warmte stoom, die vervolgens een turbine aandrijft om elektriciteit te maken. Het proces is hetzelfde bij de meeste reactortypen wereldwijd.

Binnen een typische Kernreactor

 

Er zijn een aantal verschillende gemeenschappelijke componenten van een kernreactor deze zijn als volgt:

  • Brandstof – Uranium is de meest voorkomende en de fundamentele aard van de brandstof. Ballen uraniumoxide wordt in buisjes geplaatst en opgesteld in samenstellingen in de reactor.
  • Koelvloeistof – Een koude vloeistof circuleert gedurende de reactorkern deze drijft warmte weg en houdt het koel.
  • Drukvat / buizen – Typisch een sterke stalen vat met de reactorkern, moderator en koelmiddel binnen. Het kan echter ook bestaan ​​uit een reeks buizen die de brandstof en koelvloeistof houden. Roestvrij staal wordt hier gebruikt vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en niet-corrosieve eigenschappen.
  • Moderator – binnen de reactorkern wordt een moderator gebruikt om de snelheid van neutronen via splijting te vertragen. De moderator is meestal water, maar het kan ook grafiet zijn.
  • Controlestaven – De staven zijn gemaakt van absorberende materialen zoals cadmium, boor of hafnium. Ze zijn geplaatst bij het einde van de kern om de reactie te regelen of deze volledig stoppen.
  • Stoomgenerator -Hoge druk koelmiddel waardoor warmte uit de reactor wordt gebruikt om stoom te creëren voor de turbine. Er kunnen maximaal vier of meer stoomgeneratoren in een enkele reactor.
  • Afscherming – Misschien het belangrijkste deel is de feitelijke structuur rond de reactor en moet bescherming bieden tegen storingen van buitenaf. Het beschermt ook mensen van straling bij een storing in de reactor. Meestal is deze structuur een meter dik en is vervaardigd uit beton en staal.

Hier is het het is duidelijk zichtbaar hoe belangrijk staal is bij de nucleaire industrie; niet alleen speelt het een rol in het creëren van kernenergie, het helpt ook de plant werknemers beschermen tegen de gevolgen van straling.

De kracht, duurzaamheid en non-corrosieve eigenschappen van staal betekent dat het een essentieel onderdeel blijft spelen bij kernsplijting, ook in de nabije toekomst.