Alle metalen prototypes en CNC-bewerkte componenten laten een patroon achter van kenmerkende krassen op het werkstuk. Deze worden veroorzaakt door het soort snijgereedschap, hoe scherp het is en het materiaal waaruit het is gemaakt. In sommige gevallen kunnen deze krassen worden genegeerd, maar meestal moeten een of meer secundaire processen worden toegepast om een echt “voltooid” deel te maken. Hieronder staan korte beschrijvingen van de 7 belangrijkste afwerkingsprocessen om deze krassen te verwijderen om je laatste stuk er perfect uit te laten zien.

1. Schuren

Schuren is eenvoudigweg een methode om schurende deeltjes tegen het oppervlak van een werkstuk te wrijven om een willekeurige, niet-lineaire oppervlaktetextuur te creëren. Verschillende schurende media worden gebruikt, gelijmd op een rugpapier of plaat. De grootte van de snijkorrels wordt “gruis” genoemd: hoe hoger het gruisnummer, hoe kleiner en hoe fijner de deeltjes zijn en dus hoe fijner de oppervlaktefinish die ze kunnen bereiken.
Zeer grofkorrelig materiaal kan veel materiaal snel verwijderen, terwijl fijnere korrels in staat zijn om een spiegelglans te verkrijgen. Water of een ander smeermiddel wordt vaak gebruikt om materiaal weg te spoelen en een vers snijoppervlak bloot te leggen. Schuren is vooral handig voor voorgevormde of gebogen oppervlakken, maar het is niet ideaal om in zeer krappe hoeken of zakken te komen.

2. Ultrasoon polijsten

Bij het maken van een gereedschap voor spuitgieten van kunststof of gieten onder druk, is het vaak nodig om de binnenholte een fijne glans te geven om een mooi afgewerkt onderdeel te maken. Maar gereedschapsstaalsoorten zijn hittebehandeld en erg hard, dus het polijsten is moeilijk. Het is ook niet gemakkelijk om gaten, zakken en andere complexe vormen te bereiken. Ultrasoon polijsten wordt in deze gevallen gebruikt. Een werktuig met zachte, fijne punt is gemonteerd op een ultrasone spil die trilt op 30 KHz. In combinatie met een schurend slurrymedium raakt de punt van het gereedschap het werkoppervlak niet, maar veroorzaakt het een drukgolf die veilig wegwerkt aan het oppervlak om een fijne glans te creëren. Deze techniek werkt zelfs op gehard staal en er is weinig kans op beschadiging van het werkstuk.

3. Rommelen en tuimelen

Net als bij het schuren, gebruiken zowel gerommel als tuimelen schuurmiddelen, maar in dit geval zijn de schuurdeeltjes “los” en niet gefixeerd op enig achtergrondpapier. Afhankelijk van het werkstuk en het gewenste type afwerking, kunnen veel verschillende soorten media worden gebruikt, waaronder granaatsteen, walnotenschillen, stenen of grof zand.

Bij het tuimelen worden componenten samen met de schurende deeltjes in een doos of kuip geplaatst, die vervolgens wordt geroteerd om alles willekeurig samen te mengen. Dit wordt vaak gebruikt voor “ontbramen” of om de scherpe metalen punten te verwijderen die achterblijven op de rand van een onderdeel nadat deze is bewerkt.

Rommelen is vrijwel hetzelfde, maar de onderdelen en het schuurmiddel bevinden zich in een trog die vervolgens wordt getrild om de snijwerking te vergroten.

4. Magnetisch polijsten

Diepe gaten, zakken of grote binnenkamers moeten soms hoog gepolijst zijn om een glad oppervlak te maken met een lage wrijvingsweerstand tegen lucht of vloeistof. Maar deze gebieden kunnen moeilijk of onmogelijk met de hand te bereiken zijn, dus een andere methode is nodig.

Net als bij tuimelen, kunnen metalen onderdelen in een doos of kamer worden gedaan die is gevuld met gemagnetiseerde deeltjes. Met behulp van een gefocusseerd magnetisch veld kunnen deze deeltjes vervolgens worden gericht om weg te schuren tegen het binnen oppervlak om een fijne glans te bereiken.

5. Zandstralen

Dit is het proces waarbij het oppervlak van een onderdeel wordt behandeld door het onder hoge druk te schuren met een schurend materiaal. Het type materiaal dat wordt gebruikt, bepaalt de kwaliteit van de uiteindelijke afwerking. Zandstralen of stralen met een combinatie van lucht en water kan een groot oppervlak snel bedekken. Het kan ook enkele van de mechanische eigenschappen van metaal verbeteren, door de vermoeiingssterkte te verhogen en de corrosiebestendigheid te verbeteren door middel van kogelstralen.

6. Leppen

Leppen is een precisietechniek voor het bereiken van de hoogste graad van oppervlakteversmelting en vlakheid. Het gaat om een bekwame vakman die een zacht ijzergereedschap gebruikt in combinatie met een milde schuurmiddelsuspensie om langzaam het oppervlak met willekeurige, lichte en niet-lineaire bewegingen met de hand te bewerken. Dit vult microscopisch kleine openingen op en vlakt hoge stukken af.
Machines kunnen ook voor dit proces worden gebruikt, maar het vereist een zeer lage snelheid om te voorkomen dat het werkstuk wordt verwarmd.

7. Vijlen

Een vijl is een stuk zeer hard staal met een reeks parallelle groeven erin, die rijen scherpe tanden achterlaten. Vijlen worden meestal met de hand gebruikt en kunnen, afhankelijk van hoe grof de tanden zijn, agressief materiaal verwijderen en metaal snel vormen. De oppervlakteafwerking is enigszins ruw en onnauwkeurig en vereist vaak extra schuren of polijsten voor goede resultaten. Maar vijlen zijn nog steeds veelzijdig, gemakkelijk te gebruiken en kunnen fijne resultaten produceren in bekwame handen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de oppervlaktebehandeling specialisten van Verm Services.